מה מגדלים בחביתותים בחורף? ירקות חורף הם כמעט תמיד סיפור הצלחה בחביתותים וגם מחוצה לה. למעשה בחורף החביתותים מגיעה לשיאה.
אז לפני שנצלול להסברים על כל צמח וצמח, כדאי שנלמד איזשהו חוק אצבע לגבי גידול ירקות:

החוק אומר שבקיץ מגדלים ירקות “פירותיים” (כדוגמת מלפפון, עגבניה, חציל, פלפל וכו) וירקות חורף הם לרוב יותר “עליים” (דוגמאות בהמשך).

כמובן שלכל חוק יש יוצא מן הכלל ובמקרה הזה, תותים נגדל דווקא בחורף.

אז אילו ירקות חורף נרצה לגדל?

את רשימת ירקות החורף המומלצים אנו מדרגים כאן מהמומלץ ביותר מנסיוננו ונסיונם של לקוחותינו

חסות מסוגים שונים

חסה היא אחד מהצמחים שמצליחים יותר בחביתותים, הרבה לקוחות שואלים אותנו איך ניתן לגדל ראש חסה ענקי כל כך בכיסים קטנים כל כך? התשובה על כך פשוטה, החסה אמנם גדולה אבל בחלקה האחורי היא ניצבת על גבעול בעובי של כסנטימטר אחד בלבד. הכיס של החביתותים מספיק לה בהחלט והמראה של החסות שגדלות בחביתותים הוא פשוט מהמם, וחסה פריכה שרק נקטפה היא תענוג אמיתי במיוחד כשהיא אורגנית. לחסה בחביתותים לוקח כחודש-חודש וחצי בכדי להגיע לגודלה המלא. החסות המומלצות: חסה ערבית (רומית), סלנובה, מסולסלת (ירוקה או סגולה), אייסברג, לולה רוסה.

למתכון סלט חסה טעים במיוחד

טיפ של מקצוענים:

1. דאגו לדירוג בשתילה – עדיף לשתול חסות אחת לשבועיים בכמות קטנה מאשר לשתול כמות גדולה במכה, ככה תקבלו אספקה שוטפת של חסות בכל שבוע ולא כמות ענק של חסות שלא תוכלו לצרוך (למרות שגם לחלק לחברים ומשפחה זה בהחלט מומלץ).

2. חסות אוהבות חורף, גשם וקור, מחוץ לעונה ישנו סיכוי סביר שהן יהיו מרירות.

3. ניתן לקטוף ראש שלם או לחילופין כמה עלים לפי הצורך ובכך להשאיר את החסה להמשיך ולצמח עלים מחדש.

צנונית

אולי אחת מירקות החורף הנחמדים ביותר לגידול, ילדים מאד אוהבים לקטוף אותן וטעמן החריף מעט משדרג כל סלט.

אנחנו לרוב ממליצים על שתילת שתילים קטנים (סטארטרים) אבל את הצנוניות ניתן גם לזרוע, פשוט לפזר כמות של כ-10 זרעים בכל כיס של החביתותים או בכמות גדולה יותר בפתחה העליון.

צנוניות גם מאפשרות שימוש מדורג אפילו אם זרענו או שתלנו בכמות גדולה

אפונה

אפונה סינית או אפונת שלג היא אחד הצמחים המופלאים והמניבים ביותר מבין ירקות החורף שתוכלו לשתול בחביתותים שלכם. היא גדלה מהר, ומוציאה כמות נכבדה של תרמילים טעימים ועסיסיים שניתן להוסיף לסלט או למוקפץ.
יש לדאוג לאפונה להדלייה (היא צמח מטפס, אז היא תצטרך תמיכה כלשהי לטפס עליה)

גם האפונה הרגילה תניב את אותה כמות פרי אך בכדי להשתמש בפירות שלה יש צורך בכמה שתילים. (יכול להתאים למי שיש יותר מחביתותים אחת או בשתילה באדמה\מצע מנותק)

מנגולד (סלק עלים)

אם מגדלים ירקות חורף, מנגולד ללא ספק צריך להיות חלק גדול ויפה בראש החביתותים. המנגולד בד”כ מגיע כשתיל צעיר (סטארטר) או שמגדלים אותו בהנבטה מזרעים. כאשר הוא בגובה של כ-3 ס”מ ניתן לשתול אותו בחביתותים. המקום המומלץ לו הוא בחלק העליון של החביתותים בגלל שהוא מגיע לגודל ענק. הוא טעים מאד כשהוא נקטף טרי בעיקר במתכונים של בישול ארוך, פשטידות או ממולאים.

תות שדה

המלך הבלתי מעורער של גידולי החורף ומצליח במיוחד טוב בחביתותים.
את תות השדה אנו ממליצים לשתול החל מטבעת הכיסים העליונה משתי סיבות: 1. התותים נשארים תלויים ולא באים במגע עם האדמה, מה שמונע מהם להרקב.

2. התותים מתרבים ע”י שליחת מעין שלוחות שהן למעשה צמח נוסף חדש ואותן ניתן לשתול בכיסים שמתחת. התהליך הזה מאפשר למעשה לרכוש מעט שתילים ואם יש סבלנות, לקבל עשרות שתילי תותים נוספים בעוד כיסים.

צמח התות מניב בתקופת החורף אך שורד גם את החום של הקיץ ומניב שוב פירות במשך כמה עונות חורף נוספות.

כרוב, כרובית וברוקולי

צמחים בעלי תפרחת גדולה למדי ולכן אנו ממליצים לשתול מספר צמחים בודדים מהם בחביתותים. נעדיף לגדל אותם בחלקה העליון שיאפשר צמיחה לגובה ולרוחב.

אנחנו יכולים להעיד מלקוחותינו שהשמחה בקטיף ירק גדול כל כך, גדולה בהתאמה גם אם לא סביר שיספק לנו תצרוכת ביתית מלאה. יש להקפיד לקטוף את הכרובית והברוקולי בזמן לפני שהם עוברים לשלב הפקת הזרעים.

תרד

אחד הצמחים שגדל הכי טוב בחביתותים, התרד צומח משתיל קטן ומתרבה בכמות שתדהים אתכם. הוא מעניק גם נוי לחבית בכיסוי הירוק הבריא שלו ומספק את הצריכה של משפחה ממוצעת בקלות רבה.

שום

כל כך פשוט ומהנה לגדל שום, יש לקחת שום ישראלי (לא כזה המגיע בשקית רשת מסין) להפריד את השיניים ופשוט לשתול עם הקצה המחודד כלפי מעלה בכל מקום שיעלה על דעתכם בחביתותים. ניתן להשתמש גם בעלים שלו לתיבול מאכלים עדין בטעם שום.

ירוקים נוספים

ירקות חורף נוספים שמתאימים לגידול בחביתותים הם ירוקים למיניהם כגון רוקט (פשוט לפזר זרעים והוא גדל פרא) שמיר שעושה טוב לכל מרק, כוסברה ופטרוזיליה, ארוגולה, עירית, עלי ביבי, סלרי (ראש או עלים) וכרישה. כולם מומלצים לגידול כצמחי חורף בחביתותים ומניבים ללקוחותינו תוצאות נפלאות.

 

הורידו את רשימת המשתלות האהובות על לקוחותינו

לסיכום

החורף הוא תקופה נפלאה למגוון המוצרים שלנו, והם מאפשרים ניצול של הגינה, הגג או המרפסת גם בתקופה שקר, רטוב ופחות משתמשים בהם.

ישנו היתרון בהשקייה ע”י הגשם, ובמינימום מאמץ ניתן לגדל את כל תצרוכת הירוקים של המשפחה.

אנו ממליצים לשתול את הירקות ועשבי התיבול שאתם באמת צורכים בבית, בכמות מתאימה ובאופן מדורג שיספק לכם את הצריכה העקבית הדרושה לכם, באופן אורגני, אקולוגי ונטול רעלים.

עוד המלצה לסיום, שלבו בחביתותים שלכם גם צמחי נוי, בעדיפות כאלה עם פרחים יפים וריחניים שימשכו מאביקים, ככה הרווחתם גם חביתותים יפיפיה, וגם משכתם מאביקים שיספקו שירותי האבקה לצמחי הירקות שלכם.