לאחרונה אנחנו עדים לכתבות רבות החושפות בפנינו את כמויות הריסוסים ותוספות הדשנים הכימיים שנחשפים אליהם הפירות והירקות שאנחנו אוכלים. זה כואב במיוחד לאור העובדה שחלק נכבד מאותם חומרים נאסרו לשימוש במדינות נאורות, אבל כאן בישראל משום מה השימוש בהם מותר וחסר פיקוח כמעט לחלוטין.
במקרים רבים שטיפת הפירות והירקות מסירה מהם אחוז זעום של רעלים אם בכלל.
אז מה עושים?
מגדלים ירקות בבית כמובן!
והאמת שזה פשוט יותר ממה שזה נדמה לכם.
אז ישבנו וכתבנו 10 דרכים שבהם תוכלו לגדל ירקות אורגניים נטולי ריסוס, טעימים וטריים גם אם אין לכם גינה או שטח גדול. כל מרפסת או אדנית תלויה על מעקה תספיק בהחלט.
לקחנו את זה שלב נוסף וניסינו למצוא דרכים שגם לא יעלו כמעט כסף או אפילו יהיו בחינם לגמרי.
אם יש לכם ילדים מומלץ להפוך את בנית הגינה האורבנית שלכם לפעילות מהנה לכל המשפחה ולהרויח גם זמן איכות בבית עם הילדים וגם המחשה של אהבת האדמה לילדים – אנחנו רואים ש-100% מהילדים שמגדלים ירקות, גם אוכלים ירקות.
אז מה בעצם נדרש?
שמש
יש לבחור במקום שיש בו שמש לפחות 2-3 שעות ביממה. השמש חיונית לגדילת הצמחים ובלעדיה הצמחים יהיו מעוכבי גדילה. חשוב במיוחד בקיץ הישראלי החם שהצמחים לא יחשפו ליותר מידי שמש, כלומר כחוק אצבע בחורף נשאף לכמה שיותר שמש בעוד שבקיץ ננסה להסתיר את הצמחים באופן חלקי על מנת שלא ישרפו בשמש החמה. הדבר משתנה כמובן בין צמח לצמח והעדפתו.
השקיה וניקוז
אז כדי לדאוג שלצמח שלנו יש מספיק נוזלים לגדילה טובה צריך לדאוג להשקייה, ניתן להשקות בעזרת מזלף פשוט או לחבר את הגינה הביתית שלכם למערכת השקיה – כזו שתדאג להשקות כל צמח ישירות לשורשים שלו גם כאשר אתם לא בבית לתקופה או פשוט שוכחים. יש לוודא שהאדמה לחה אך לא רטובה מידי, זאת נוכל לוודא ע”י דחיפת אצבע לעומק של כמה ס”מ לתוך האדמה, האדמה צריכה להיות לחה אך לא ספוגה ובוצית.
המים נספגים ומחלחלים לשכבות נמוכות יותר, זה חיוני שלמצע שלנו יהיה ניקוז בכדי שלא יווצר מצב של מים עומדים בתחתית המיכל. במידה ומים יצטברו יווצר מצב אנארובי (תנאי חוסר חמצן) אשר יחנוק את השורשים וימנע מהם את היכולת לתפקד. במקרה כזה ימיו של הצמח שתרצו לגדל ספורים. קל לעשות ניקוז באמצעות מקדחה או מסמר חם במידה וכלי הקיבול מפלסטיק
כלי קיבול
ישנם כלי קיבול רבים סביבנו, כאלה שיוצרו למטרת גידול צמחים וכאלה שעם מעט נגיעה נוכל להסב לכך. אם רק שמים לב ניתן להפוך חומרים רבים לכלי קיבול עם מעט מאמץ ויצירתיות. הדוגמאות בהמשך הכתבה בהחלט מדגימות יצירתיות בדרכים שאולי לא חשבתם עליהן.
מצע גידול עשיר
לא הרבה יודעים זאת אבל האדמה שבה אנחנו מגדלים צמחים היא למעשה דבר חי, היא מכילה מיליארדים של אורגניזמים חיים בכל סמ”ר, יש בה חומרי הזנה, מינרלים ומיקרו אלמנטים, פטריות, בקטריות, חידקים, חד תאיים ועוד.
תערובת האדמה שנבחר יכולה להשפיע באופן דרמטי על התפתחות הצמחים שנבחר לגדל.
המצע האידאלי מכיל אדמה, בעדיפות אדמה שחורה שלא נלקחה ממקומות שבהם השתמשו בחומרי ריסוס, ותוספת עשירה של כ-40% קומפוסט. חשוב שהאדמה תהיה מאוורת ומנקזת. ניתן לעשות זאת ע”י הוספת סיבי קוקוס, נסורת או מעט חול. אדמה קנויה במשתלה תניב גם תוצאות טובות. יש לשים לב אם אנחנו מעדיפים אדמה מדושנת או אדמה אורגנית. מומלץ להוסיף לאדמה גם הומוס תולעים המוסיף יסודות חשובים כגון חנקן פוספט, אשלגן, ברזל ומנגן ומהווה מקום אידאלי להתפתחות אורגניזמים מועילים לקרקע.
גידול צמחים בבקבוקי פלסטיק משומשים
אם יש משהו זמין לגידול ירקות שאינו עולה כסף בכלל זה בקבוקי פלסטיק. למעשה בכל שנה נקברות טונות של בקבוקי פלסטיק שלא זוכים להגיע למחזור. אז שימוש בבקבוקי פלסטיק הוא רווח כפול, גם לנו וגם לסביבה.
אז איך משתמשים בהם?
הכי פשוט בעולם: לוקחים בקבוק פלסטיק ופותחים בו פתח מלבני שיאפשר לנו לנצל את רוב הבקבוק לטובת גידול הירקות. חשוב שלא לשכוח ליצור בתחתית חורי ניקוז מתאימים (אפשר להשתמש במסמר מחומם על להבה או במברגה). ניתן לשתול בבקבוקים צמחים עם מערכות שורשים קטנות
אנחנו מגדלים בדרך זו עלים כגון חסות מסולסלות, בצל ירוק, טימין, ורוקט.
שימוש בצמיגים בלויים
גם צמיגים הם חומר גלם מעולה, וגם הם זמינים בכמות בלתי מוגבלת. כל מוכר צמיגים ישמח לתת לכם צמיגים משומשים בכל כמות שתרצו (הוא משלם כסף על הפינוי שלהם) את הצמיג ניתן להניח על תחתית של עציץ מפלסטיק ובכך ליצור ניקוז טוב.
ניתן לערום מספר של צמיגים בכדי ליצור כלי קיבול גבוה יותר. הצמיגים נראים טוב הרבה יותר כאשר משקיעים בהם קצת זמן ונותנים להם נגיעה של צבע.
אנחנו מגדלים בצמיגים תפוחי אדמה, כאשר בכל פעם אנחנו עורמים עוד צמיג ועוד אדמה כדי לתת לצמח עוד גובה לצמוח.
בסרטון ישנה הדגמה של איך ניתן לעשות זאת ולגדל תפוחי אדמה בבית.
גידול צמחים במשטחים
משטחי עץ אמנם עולים כסף אבל עם קצת סבלנות ואולי סיבוב עם הרכב באזור התעשיה הקרוב תוכלו למצוא משטחים טובים לשימוש. את המשטח ניתן להפוך למתקן גידול ע”י הצמדת בד עמיד בתחתית כפי שמודגם בסרטון. קצת אדמה וקומפוסט איכותי ואתם מוכנים לשתילה. ניתן ואף מומלץ לתת נגיעה של צבע כדי לתת להם מראה נעים לעין ולהגן מפני רטיבות.
שימוש חוזר בקופסאות שימורים
קופסאות שימורים הן דבר מופלא, ניתן לחורר אותן בקלות באמצעות פטיש ומסמר, ניתן לצבוע אותן או להשאיר את המראה המקורי שלהן ומה שהכי נחמד בהן זה שאפשר להשתמש בהן כמעט בכל פינה בבית או על אדן החלון.
מעבר לקופסאות השימורים ניתן להשתמש באותו האופן בקופסאות של תחליפי חלב לתינוקות. כל מי שיש לו תינוק ישמח לתת לכם אספקה בלתי פוסקת של קופסאות כאלה.
קרטוני ביצים
בקרטוני ביצים ניתן להשתמש בכדי להנביט זרעים. הקרטון מאפשר לשים במרווחים שלו כמות אדמה קטנה, לזרוע בו בנוחות ולתת לצמח לנבוט עד להעברה למיכל מתאים יותר לגודלו הסופי.
הקרטון, בזכות יכולת הספיגה שלו מנקז מים, אך עם זאת נשאר לח מספיק בכדי לספק לחות לשורשים הצעירים
תעלות חשמל מפלסטיק
אם התמזל מזלכם להניח את ידיכם על תעלות פלסטיק כאלה, עדיף כאלה שהן משומשות… ניתן להקים מהן גינה שלמה צמודה לקיר שכמעט ואינה תופסת נפח. עוד יתרון של תעלות הפלסטיק הוא שניתן לשלב בתוכן מערכת השקיה וגם ליצור מצב שהניקוז של תעלה אחת מהווה את ההשקיה של התעלה שמתחתיה. ואת הפתחים לצמחים ניתן לחתוך בעזרת מקדח כוס.
הפתרון הזה דורש ידים טובות וגישה לכלי עבודה.
אביזרי אופנה שיצאו משימוש
תיקים, ארנקים, מכנסיים, מגפיים ישנות, מתלי נעליים, וחולצות (לאחר תפירה פשוטה ומהירה) הם דוגמא צבעונית, יצירתית וטובה לשימוש מחדש במוצר שאולי התבלה או יצא מן האופנה. התיקים לרוב מספקים מקום נכבד לאדמה, והידיות שלהם מאפשרות תליה שלהם על מעקה הבית (מומלץ להוסיף חיזוק ע”י ליפוף חוט ברזל סביב הידית והמעקה), ניתן להשתמש במגפיים ישנות שכבר הפכו קטנות לילדים או בכל אביזר אופנה שזמין ואין בו שימוש.
יש ליצור חורי ניקוז בתחתית התיק או הבגד ע”י שימוש במספריים או מחורר כלשהו.
הם יראו נהדר לשתילי תבלין ותה או עם צמחי נוי צבעוניים שיתנו קצת צבע לגינת הירקות שלכם.
שתילה במגרות עץ ישנות
מגירות עץ ישנות הן מהאהובות עלינו כשזה נוגע לגידול ירקות באופן שמשתמש מחדש במשהו שאנשים זרקו. סיבוב עם הרכב ביום שבו נזרקת הפסולת לרחוב תניב מציאה של אוצרות רבים. כאשר מישהו מחליף ארון או שידה הוא בד”כ נוהג להשליך את חלקי הארון לאזור פינוי הפסולת בסמוך לבית. כאן אנחנו נכנסים לפעולה ואוספים את האוצרות האלה לביתנו, ניתן לתת להן צביעה שתתן להן עמידות טובה יותר לתנאי הלחות והגשמים או להשתמש בהן כמו שהן. יש להקפיד רק לא לשכוח וליצור בהן חורי ניקוז.
שקי בד או יוטה
שקי בד או יוטה הם מקום מעולה לגידול ירקות, ניתן להתאים אותם כמעט לכל צמח ע”י גלגול שפת השק וכאשר הצמח גדל, ניתן פשוט לפתוח בהדרגה את הגלגול ולהוסיף עוד אדמה. שקים גם מאד נוחים להזזה וגם הם מתאימים לכל שטח רצפה בלתי מנוצל. הדרך הטובה ביותר להשתמש בהם היא לגידול תפוחי אדמה. גם כאן, לא כדאי לשכוח ולבצע באמצעות מכשיר חד חורי ניקוז בתחתית השק.
שימוש בקוביות לגו
אדניות מלגו? אז כן, אם הילדים כבר עברו את הגיל או שפשוט מיצו את המשחק בקוביות הפלסטיק הללו, ניתן לבקש מהם ליצור מהן אדניות. ככה הרווחנו גם פעילות מהנה לילדים, שאולי בכלל יחליטו שהם עוד לא מוכנים להפרד מהלגו שלהם (גם טוב!) או שהם יהיו ממש גאים ביצירה שלהם וישמחו לגדל בה ירקות. הלגו עמיד מאד לנאי מזג האויר ויכול להחזיק אפילו שנים בחוץ. גם כאן, כפי שמודגם בתמונה יש להקפיד על ניקוז נאות.
חביתותים או חבימיני
הפתרון שמאפשר לגדל כמות צמחים ענקית בשטח רצפה קטן, כזה שיתאים לכל מרפסת או גינה קטנה. החביות שלנו משלבות קומפוסטר תולעים במרכזן. למעשה אנו יוצרים מחדש את מעגל הפירוק והצמיחה של הטבע ע”י כך שאנחנו מאכילים את התולעים בשאריות המטבח שלנו, התולעים מפרקות את השאריות והופכות אותן להומוס איכותי, אשר מזין את הצמחים, אשר מאכילים אותנו וחוזר חלילה.
את החביתותים או החבימיני ניתן לבנות במו ידיכם בסדנה אצלנו בראשל”צ (מומלץ!) או להזמין אותן מוכנות בצבע שתבחרו במשלוח עד הבית.